Home(H)eerlijk eten tussen de bloemen 2023

(H)eerlijk eten tussen de bloemen 2023

Genieten van (h)eerlijk eten te midden van bloemenpracht

Marc van Niekerk van Boerderij Groeizaam en Colinde de Nijs van Restaurant Le Mirage kijken reikhalzend uit naar donderdag 29 en vrijdag 30 juni. Op deze dagen vindt het jaarlijkse 80/20 diner plaats, georganiseerd door de gepassioneerde voedselpioniers van Pioniers van de Toekomst.

“Het concept van het 80/20 diner draait om de perfecte balans tussen 80% groenten en 20% vis en/of vlees. Hierbij ligt de nadruk op de groente. Het 80/20-principe van Dutch Cuisine betekent echter ook dat 80% van de ingrediënten uit de regio komt, in dit geval de Noordoostpolder, en 20% van elders. Daarnaast wordt 80% van de producten gekozen op basis van seizoensbeschikbaarheid, terwijl 20% daarop een uitzondering vormt. Bewustwording staat centraal”, benadrukt Colinde. “Ook het cateringmateriaal is duurzaam”, voegt Marc eraan toe. “Slump catering sponsort de glazen, kopjes, borden en tafels. De strobalen die tijdens het evenement worden gebruikt, vinden later weer een nuttige toepassing op de boerderij.”

Voedselpioniers

De voedselpioniers, waar Marc en Colinde deel van uitmaken, zijn zeven jaar geleden begonnen met het organiseren van het 80/20 diner. Eerdere edities vonden plaats tussen de aardbeien bij Schwering, tussen de aardappels bij Agrico en in de koude kas van Van Maldegem. Dit jaar wordt het evenement gehouden te midden van de biologisch geteelde bloemen bij Boerderij Groeizaam. “Wat het evenement van de voedselpioniers zo bijzonder maakt, is dat het mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengt die allemaal gepassioneerd zijn over voedsel”, aldus Marc en Colinde.

Ontdek passie en sfeer: proef de producten op locatie

Om 18.00 uur worden de gasten verwelkomd met een aperitief, waarna het viergangen streekdiner volgt. “Op een geschikt stuk gras tussen de bloemen hebben we een unieke setting gecreëerd,” aldus Marc. “De gasten worden tijdens het walking dinner meegenomen op een culinaire ontdekkingsreis door ons bedrijf, waarbij ze verschillende locaties bezoeken. Tijdens het diner zullen we hen ook informeren over het belang van seizoensgebonden voeding en over de voedselpioniers. Het concept van shared dining wordt eveneens toegepast, waarbij schalen met gerechten op tafel worden geplaatst, zodat gasten samen kunnen genieten van het eten. Bij mooi weer dineren we buiten, mocht het weer wat minder gunstig zijn, dan verhuizen we gewoon naar de kas maar kleed u zich vooral op het weer.”

Beperkt aantal kaarten beschikbaar

Wat staat er op het menu? “Een week van tevoren bekijken we welke gewassen er rijp zijn bij Boerderij Groeizaam. We streven ernaar om alles te gebruiken wat ons eigen land te bieden heeft. De verrassing aan het einde van de avond is al bekend, maar die houden we natuurlijk nog even geheim” lacht Colinde.

Het arrangement dat bestaat uit een aperitief, viergangen diner, wijn, sap en water kost € 55,- per persoon. Dit is inclusief een verrassing om mee naar huis te nemen. Aanmelden en betalen kan via de link op www.pioniersvandetoekomst.nl. Eventuele dieetwensen kunnen bij Le Mirage worden doorgegeven. Vanwege beperkte ruimte adviseert de organisatie om niet te lang te wachten met het reserveren van plaatsen. Marc en Colinde heten hun gasten graag welkom op 29 of 30 juni.

Foto’s van het evenement