HomeOpen bedrijven in polder Het Grootslag

Open bedrijven in polder Het Grootslag

Vanwege het 600 jaar bestaan van de polder worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Onder andere zullen op 23 september 6 bedrijven de deuren openzetten van 10.00 tot 15.00 uur. Op deze dag is het ook Boeren Burendag. De verbinding tussen boer en burger. De bedrijven liggen allen aan de fietsroute door het Grootslag en deze is te vinden op deze website (klik hier) of op www.grootslag600.nl

Het Grootslag is het beste teeltgebied van Europa. Hier is een zeer vruchtbare delta ontstaan na de ijstijd en door de vele overstromingen. Daarnaast is er voldoende water beschikbaar, zijn er warme winters en koelere zomers. Dit betekent minder schimmels en vaak ook minder insecten. Daardoor hebben de producten uit West-Friesland de kleinste voetprint per kilo product. Voor het klimaat zou de beste keuze zijn als de producten hier worden geteeld en niet ergens anders. Elke hectare die hier verdwijnt betekent dat er 2 ha in het buitenland bij moeten komen. Land wat er niet is. Ook heb je te maken met het vervoer van de producten. Dit is alleen daarom al schadelijker voor het klimaat.

De bedrijven die meedoen zijn heel divers maar hebben allemaal elkaar nodig om een goed product te kweken.

Deelnemende bedrijven:
* Plantenkwekerij – Gitzels, Nieuwe Dijk 32, Wervershoof
* Bloembollenbedrijf – Kreuk Bloembollen, Kadijkweg 19, Andijk
* Veehouderij – A. van Zanten, Rikkert 10, Andijk
* Lelieteelt – De Jong Lelies, Kerkepad 28, Andijk
* Broccoliteelt – Gertjan de Wit, Verlengde Raadhuislaan 8, Grootebroek
* Biologische tuinderij in en met de natuur (met winkel) –
De Bosmantel, Cornelis Kuinweg 22, Andijk

Alle bedrijven zijn te herkennen door de vlag met het logo van Grootslag 600 jaar, zie ook het kaartje hieronder. De bedrijven zijn niet allemaal in werking omdat deze tijd van het jaar voor sommige bedrijven de rustigste tijd is. Daarom zullen er films te zien zijn maar ook oude foto`s en foto`s van het bedrijf. In de route staan ook vele borden over de teelten en historie van het Grootslag. We hopen op goed weer. Vindt u het fietsen te veel dan kunt u ook met de auto de route rijden, al zult u wel op sommige punten moeten omrijden.

Voor meer info: Trude Buysman, 06-36171778

Foto’s van het evenement