HomePoldermarkt – Het Grootslag 600 jaar

Poldermarkt – Het Grootslag 600 jaar

Op 8 en 9 juli organiseren wij in het kader van 600 jaar Polder het Grootslag een poldermarkt met leuke kramen en heel veel activiteiten voor kinderen. Op de markt is een tentoonstelling met foto’s van de polder en een film over de polder. Ook zullen er machines en tractoren opgesteld zijn. De Westfriese tafel zal verschillende gerechten klaarmaken van de producten uit deze polder. Café De Paus zet een evenemententent op waar u koffie, thee en een drankje kunt krijgen.

Voor alle activiteiten kijk op de website https://grootslag600.nl/

Precies zeshonderd jaar geleden werd polder en waterschap Het Grootslag officieel opgericht. De veengrond van het poldergebied was gestaag aan het inklinken en bestaande dijken boden, mede door hun deplorabele staat, steeds slechtere bescherming tegen de Zuiderzee.
Tot overmaat van ramp werd het gebied in 1421 getroffen door overstromingen als gevolg van de Sint-Elisabethsvloed. Groot onderhoud en de aanleg van nieuwe dijken en wegen waren noodzakelijk om de kwetsbare landbouwpercelen in het gebied te beschermen; een werk dat collectieve aanpak vergde. Op 1 juli 1423 verleende Hertog Jan van Beieren daarom een vergunning aan de bannen (rechtsgebieden) Enkhuizen, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Hoogkarspel, Oudijk en Westwoud. En daarmee werd het oprichting van Het Grootslag officieel bekrachtigd. 

Foto’s van het evenement