HomeVerlichte Boerderijenroute Noordoostpolder

Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder

Elke twee jaar kan in de Noordoostpolder de Verlichte Boerderijenroute gereden worden. Tijdens dit uitje voor jong en oud wordt een deel van de polder letterlijk in het licht gezet.

Dit jaar vindt de zesde editie van deze afwisselende lichtroute plaats. Deze gaat langs Emmeloord, Marknesse en Luttelgeest. Door het rijden van de route maak je op een unieke manier kennis met het buitengebied van de Noordoostpolder, in het noorden van Flevoland. Ontdek de diversiteit van de polder en leer meer over de geschiedenis en de hedendaagse ontwikkelingen.

Audiotour
De autoroute is ongeveer 40 kilometer lang en bestaat uit 100 verlichte boerderijen, landbouwmachines, bomen en andere bijzondere objecten. De lichtroute wordt ondersteund door een audiotour. Tijdens het rijden krijgt de bezoeker aan de hand van audiofragmenten meer te weten over de omgeving en de boerenbedrijven. De focus ligt hierbij op historisch perspectief en visie op de toekomst.

Wie het leuk vindt kan tijdens het luisteren naar de audio een geluidenbingo spelen.

Open dagen en belevingslocatie
Op diverse plekken op de route kan de bezoeker uitstappen om één van de vele bedrijven in het buitengebied te bezoeken, denk hierbij aan een veebedrijf, plantenkwekerij of bloembollenbedrijf. Ook zijn er bedrijven te bezoeken vanuit de auto, doormiddel van een rondje over het erf. Er kan gereden worden over landpaden, diverse erven en door een koeien- en schapenschuur.

Bij Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest wordt een belevingslocatie gerealiseerd, hier is de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en meer te zien en te leren over agrarische bedrijven in de Noordoostpolder. Er is iets te eten en te drinken en er kan gebruik gemaakt worden van het toilet. Daarnaast zijn er streekproducten te koop en is er genoeg te doen en te beleven voor kinderen.

Een blik vooruit
Tijdens de route wordt aandacht gegeven aan het jubileumjaar van de Noordoostpolder: 60 jaar gemeente, 80 jaar nieuw land. In de audiotour en op de belevingslocatie wordt aan de hand van dit thema vooruit gekeken naar de komende 20 jaar. Hoe ziet het buitengebied van de Noordoostpolder er dan uit en wat betekent dit voor de betrokkenen?

De Verlichte Boerderijenroute vindt plaats op 9, 10 en 11 december en 16, 17 en 18 december.
De route is verlicht van 16.30 uur tot 22.00 uur. Er kan overal op de route gestart worden!

De route wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Noordoostpolder, Provincie Flevoland, LTO Noord afdeling Noordoostpolder, Agrifirm, AB Vakwerk, Countus accountants + adviseurs en Leyten & Van der Linde.

Kijk voor meer informatie op de website www.lichtroutenoordoostpolder.nl of volg ‘Lichtroute Noordoostpolder’ op social media.

Foto’s van het evenement